August 16, 2010
Sambal Tumis Bilis Simple
Bahan-bahan
3 bijik Bawang kecil
2 bijik Bawang putih
Sikit ikan bilis (ganti belacan..i resdung u)
5 sudu besar cili kisar
2 sudu besar gula pasir
Secawan air asam jawa
Segenggam ikan bilis goreng rangup
Sedikit bawang goreng
Cara-cara
--> Tumbuk ketiga-tiga ramuan pertama.
--> Tumis sehingga naik bau.
--> Masukkan cili kisar dan tumis sampai masak.
--> Masuk pulak gula dan air asam
--> Masak sampai warna cili jadi merah hitam dan berkilat. (Important keyword for this recipe..remember!!) Tu tandanya da sedap la tu.
--> Lastly masukkan bilis goreng dan bawang goreng. Kacau rata kejap then padam api.
..boleh adjust kelembapan dan kekeringan sambal dengan menambah air masak ikut kata hati.
..boleh bubuh ramuan lain cam kacang goreng ker, kentang gereng nipis tu ker,,ikut citarasa tekak memasing..yg penting digoreng dulu.
Nota kaki yang penting: Pastikan api sederhana. Takmo cili hangus dan tak masak. Nanti pedas dan langu.
Sumber resepi : Puan Roayang (Chef Kg. Kundang)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment
Apa kata awak..??