April 29, 2010

Main Bisik-Bisik


Tengah merayau-rayau (nahan ngantok bos xde..astaga), terlanding plak kat nasihat nih..marilah wahai kaum ibu DAN bapa kite cuba try aplikasikan dia..ada logiknya..kan? For myself,,sorang sehari la. Kalau nak sume dalam 1 malam x dan pulak. Konsentrasi da kurang. Maka inilah dia :-

==Ramai ibu bapa kadang-kala terlalu tertumpu dengan tugas seharian sehingga lupa untuk menasihati anak-anak ketika anak sedang tidur.

1.
setiap malam apabila anak tidur hendaklah kita wiridkan Ya Latif ke umbun2 kepalanya sebanyak yg mungkin atau memadai 100 kali.

2.
membaca surah al fatehah 1 kali, alam nasyrah 1 kali

3.
bercakap-cakaplah dengan anak ketika dia sedang tidur dengan menyeru kepada nama penuhnya berbinkan atau berbintikan kepada kita sebagai ibu kandung mereka. percakapan itu hendaklah berupa nasihat, pujian dan berceritalah tentang perasaan kasih sayang kerana sesungguhnya percakapan kita kepada anak yg sedang tidur itu sangatlah bekesan kepada jiwa dan rohnya.

4.
apabila kita sedang berbual-bual dengan anak sewaktu dia sedang tidur kita akan lihat matanya bergerak-gerak, walaupun dia sedang tidur.

5.
ayah dan ibu hendaklah selalu menyapu air lebihan wuduk yang ada pada kita misalnya air yang masih basah di tangan ke muka dan umbun-umbun anak.

Cubalah petua itu dan insya allah kesannya akan anda dapat lihat sendiri.

Selamat mencuba...... ==

No comments:

Post a Comment

Apa kata awak..??