August 10, 2011

Simple Popia Goreng

As u all would notice, my recipe is all about simpleness. Simple this, simple that. Tapi nak kata simple tak la simple sangat. First time dalam hidup buat Popia Goreng nih. Memang ler senang nak sediakan bahan,, tapi bab nak gulung tu perrghh.. ada bercinta siket lerrrrrrrrrrr.....Papepon cobaan berjaya diatasi. Takde gambar nak pamer la sebab baba bawak tipon bercamera. Tipon ibu tipon baling dinding retak..huhuuuu

Btw.. punca resepi ni tak dapat dijelaskan dengan nyata sebab cedok dari sinin dan sinun. Tapi rasanya semua pon tau kan amende nak letak, masakan paling simple tuuu. Boleh olah ikut suka hati dan perasaan. Here goes ;-

Bahan-bahan
Kulit popia
Timun
Carrot
Tauge
Udang kering (sesudu cukup)
Bawang goreng (goreng sendiri lagi sedap..kalo rajin la..saya tidak)
Garam

Cara-cara
1. Potong halus timun dan carrot. Tauge nak celur air panas boleh..nak stay crispy pon boleh.
2. Tumbuk halus udang kering.
3. Gaul semua bahan dalam mangkuk. Tambah garam ikut rasa. Jangan banyak sangat. Udang kering da masin tau.
4. Portion sayur-sayuran juga ikut lah kehendak keperluan yang nak makan. Kalau nak bagi jiran-jiran sekali, abiskan terus sebijik carrot ngan timun tuh, tambahkan udang kering.
5. Bungkus adunan dalam kulit popia. Sapu bucu dengan air pon boleh, dengan putih telur pon boleh.
6. Goreng dan siap dihidang.

Sos
5 sudu cili kisar, 2 sudu gula, garam secukup rasa, sesudu kecil air asam jawa.
---> masak semua bahan di atas di atas api kecil sehingga cili masak.

Selamat sabar menggulung!!


3rd sign

1 comment:

Apa kata awak..??